Det nye “dyr” i reklame-skoven, som alle jagter, hedder Native Advertising
Er det gammel viden i ny indpakning eller en “smart” idé, på kanten af markedsføringslovens paragraf 4 og de presseetiske regler?
Native advertising handler kort og godt om at skabe annoncer, der i visuelt udtryk og indhold minder om det visuelle udtryk, der hersker i det medie, man indrykker i. Tanken er som udgangspunkt god – det handler om at lade modtageren blive i det flow og den stemning, som mediets redaktionelle indhold efterlader dem i – og ikke forstyrre dem unødigt med annoncer, der stikker i en helt anden retning – både i budskab og udformning.
Alle kender jo godt den irritation, hvis man f.eks. sidder og ser et indslag på TV2´s webside om de mange børn, der er ofre for krigen i Syrien – og så lige skal presses igennem et reklamespot fra Hurlum Haj Badeland, inden man kan komme videre i indslaget.
I bedste fald er det fuldstændig spild af Hurlum Haj Badelands annoncebudget. Og i værste fald har det direkte negativ effekt på Hurlum Haj Badelands brand.
Native advertisings halvbror
Dér, hvor native advertising giver rigtig god mening, er, når det er i følgeskab med et andet populært “dyr” i reklameskoven, nemlig content marketing, som handler om relevant og værdifuldt indhold – at give modtagerne lidt mere tilbage end den tid, vi “stjæler” fra dem.
Hvis det indhold så matcher det medie, det er indrykket i – og i visuel form ikke stikker alt for meget af, så skal der kun lyde høje hurraråb herfra. F.eks. kunne det være et gennemtænkt reklamespot fra Red Barnet – i ovennævnte TV2-eksempel.
På kanten af loven
Dér, hvor jeg kan blive nervøs, er dér, hvor native advertising bliver taget i en retning, hvor man prøver at snyde modtageren til at to, at der er tale om redaktionelt indhold. Hvis man f.eks., i disse fake news-tider, designer en annonce så tæt op ad mediets visuelle udtryk – og skriver “annonce” så småt og utydeligt, at man ikke opdager, at man sidder og læser en annonce for eksempelvis et politisk parti eller en kontroversiel lobbyvirksomhed. Det vil ikke alene ramme annoncørens omdømme men også mediets troværdighed.
Det er særligt, når flere medier begynder at bruge udtrykket advertorials (sammensat af “advertisement” og “editorial”), at jeg virkelig bliver nervøs.
En døgnflue …
Om native advertising er kommet for at blive, eller det, lige som ulven, bare er på kort besøg i skoven, ved jeg ikke. Set med de gode intensioner håber jeg, at det bliver en udbredt marketingdisciplin. Men det vil kræve dygtige reklamefolk, med indsigt i medieplacering, visuel udformning og vinkling af budskab på en intelligent måde. Hvis det havner i hænderne på ikke så fagligt kyndige reklamefolk, ender det med at være en døgnflue, fordi det vil afføde for megen negativ effekt, for den bevidste mediebruger vil hurtig gennemskue det og undgå det. Da vil native advertising miste effekt, og måske vil der blive lovgivet imod fænomenet.
Gå selv i dybden
Internettet er fuldt af artikler, blogindlæg og rapporter om native advertising – så det er bare at gå i gang, hvis du selv vil ud og jagte dyret i reklameskoven – go´ jagt.